לאסטרוגן אנדוגני קיימת השפעה מגינה על הלב בנשים בריאות וצעירות, לפני גיל המעבר. על אף השפעה חיובית זו הקיימת לאסטרוגן, מודלים של בעלי חיים מדגימים השפעה מזיקה של אסטרדיול על תפקוד כלי הדם בנוכחות סוכרת.
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'Cardiovascular Diabetology', מטרת החוקרים הייתה לקבוע את התפקיד של אסטרדיול אנדוגני על תפקוד האנדותל בקרב נשים חולות סוכרת סוג 1.
לצורך כך, החוקרים אספו 32 נשים חולות סוכרת סוג 1 (HbA1c=8.6±1.7%), ו-25 נשים הידועות כבריאות (HbA1c = 5.2 ± 0.3%). החוקרים ערכו Flow-mediated dilationי(FMD), תבחין ביולוגי הבודק את הזמינות הביולוגית של חנקן חמצני (nitric-oxide) ואת תפקוד האנדותל. הבדיקה נערכה במהלך תקופת הווסת (M) והשלב הפוליקולרי המאוחר (LF) של המחזור החודשי לצורך ייצוג של ריכוז נמוך וגבוה של אסטרוגן, בהתאמה.
בנוסף, בכל ביקור נאספה דגימת דם ורידי על מנת לקבוע את ריכוז האסטרדיול במחזור הדם, thiobarbituric acid reactive substances (TBARS), וניטראט/ניטריט (NOx), סמנים ביולוגיים של עקה חמצונית וחנקן חמצני, בהתאמה. עוד אספו החוקרים נתונים על (1) 9 נשים נוספות חולות סוכרת סוג 1 הנוטלות אמצעי מניעה הורמונליים פומיים (HBC) (HBC) (HbA1c = 8.3 ± 2.1%) במהלך שבוע גלולת האינבו והשבוע השני של גלולות פעילות, וכן על (2) תת-קבוצה של 9 נשים חולות סוכרת סוג 1 שאינן נוטלות HBCי(HbA1c = 8.9 ± 2.1%), ותואמות מבחינה דמוגרפית.
מתוצאות החוקרים עולה כי ערך האסטרדיול עלה באופן מובהק במהלך שלב ה-LF בהשוואה לשלב ה-M, הן בחולות סוכרת סוג 1 (Δאסטרדיול 75 ± 86 = פיקוגרם/מיליליטר) והן בנבדקות הביקורת (Δאסטרדיול = 71 ± 76 פיקוגרם/מיליליטר); עם זאת, העלייה ב-TBARS נצפתה רק בקרב חולות סוכרת סוג 1 (ΔTBARS = 3 ± 13 מיקרומולר) בהשוואה לביקורות (ΔTBARS = 0 ± 4 מיקרומולר). תוצאות ה-FMD היו דומות (p = 0.406) בין הקבוצות בשלב ה-M. בנוסף, ערך ה-FMD עלה באופן מובהק בין ה-M לשלב ה LF בביקורות (p = 0.024), בעוד שנצפתה ירידה בערכים בקרב נשים חולות סוכרת סוג 1. כמו כן, ערך ה-FMD היה גדול יותר (p = 0.015) במטופלות הנוטלות HBC לעומת אלו שאינן נוטלות טיפול זה, ללא תלות בשלב המחזור החודשי.
לסיכום, אסטרדיול אנדוגני מגביר עקה חמצונית ותורם לתפקוד לקוי של האנדותל בקרב נשים חולות סוכרת. עם זאת, נראה כי טיפול עם HBC מיטיב עם תפקוד האנדותל בקרב נשים חולות סוכרת סוג 1.
מקור: