מדד טריגליצרידים-גלוקוז (TyG: triglyceride-glucose) גבוה נמצא כגורם סיכון מרכזי לאי ספיקת לב. עם זאת, עדיין לא ברור מהי ההשפעה ארוכת הטווח של מדד TyG גבוה על הסיכון לפתח אי ספיקת לב. במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'Cardiovascular diabetology', מטרת החוקרים הייתה לקבוע את הקשר בין חשיפה מצטברת למדד TyG לבין הסיכון לאי ספיקת לב.
עוד בעניין דומה
לצורך כך, החוקרים אספו 56,149 מטופלים שהשתתפו במחקר Kailuan אשר עברו שלוש בדיקות בריאות עוקבות בשנים 2006, 2008 ו-2010. כלל המשתתפים היו ללא היסטוריה של אי ספיקת לב או של מחלת הסרטן. מדד ה-TyG המצטבר חושב כסכום המשוקלל (ערך × זמן) של מדד ה- TyG הממוצע עבור כל תקופת זמן, והמשתתפים חולקו לרביעונים (quartiles) על סמך מדד ה-TyG המצטבר שלהם.
המחקר הסתיים ב-31 בדצמבר 2020, והתוצא הראשוני הוגדר כאי ספיקת לב חדשה במהלך תקופת המעקב. החוקרים השתמשו במודל רגרסיית הסיכונים הפרופורציונליים של קוקס ואנליזת restricted cubic spline על מנת להעריך באופן נוסף את הקשר בין מדד ה-TyG המצטבר לבין הסיכון לאי ספיקת לב.
מתוצאות החוקרים עולה כי במהלך תקופת מעקב חציונית של 10.04 שנים אירעו בסך הכל 1,312 מקרים חדשים של אי ספיקת לב. לאחר תקנון למשתנים מתערבים פוטנציאליים, אנליזת קוקס הדגימה כי יחסי הסיכונים (רווח בר-סמך של 95%) לסיכון לאי ספיקת לב בקבוצות Q2,י Q3 ו-Q4 היו 1.02 (0.83,1.25), 1.29 (1.07,1.56) ו-1.40 (1.15,1.71), בהתאמה, לעומת קבוצה Q1. אנליזה של תתי-קבוצות הדגימה אינטראקציה מובהקת בין מדד ה-TyG המצטבר לבין ערך ה-BMI או היקף המותניים, אך לא הייתה אינטראקציה בין גיל, מין ומדד ה-TyG המצטבר. אנליזת restricted cubic spline הדגימה קשר מינון-תגובה בין מדד ה-TyG המצטבר לבין הסיכון לאי ספיקת לב. אנליזת הרגישות הניבה תוצאות שהיו עקביות עם התוצאות הראשוניות.
לסיכום, מדד TyG גבוה באופן מצטבר נקשר עם סיכון גבוה יותר לאי ספיקת לב, ועל כן עשוי להיות שימושי לצורך זיהוי מטופלים הנמצאים בסיכון גבוה לאי ספיקת לב. החוקרים מוסיפים כי ממצאיהם מדגישים את החשיבות בניטור ארוך טווח של מדד ה-TyG בפרקטיקה הקלינית.
מקור: