מחקרים

שונות גליקמית מעטה נקשרה עם היפוך של הרה-מודלינג הלבבי

חולים שעברו אוטם שריר הלב ונמדדו עם שונות מעטה בערכי הגלוקוז הראו היפוך ברה-מודלינג של החדר השמאלי, מה שנקשר עם פרוגנוזה טובה יותר

לב אנושי (צילום: אילוסטרציה)

במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'Cardiovascular Diabetology', מטרת החוקרים הייתה לבדוק את השפעת השונות הגליקמית (GV), כפי שנקבעה באמצעות מערכת לניטור מתמשך של גלוקוז (CGMS: continuous glucose monitoring system), על היפוך ברה-מודלינג של החדר השמאלי (LVRR: left ventricular reverse remodeling) בחולים לאחר אוטם שריר הלב (STEMI: ST- segment elevation myocardial infarction).

במסגרת המחקר נאספו בסך הכל 201 מטופלים עוקבים שאובחנו עם STEMI ועברו תוך 12 שעות טיפול לרה-פרפוזיה. ה-GV נמדד באמצעות CGMS, ונקבע כ-mean amplitude of glycemic excursionי(MAGE). פרמטרים נפחיים של החדר השמאלי נמדדו באמצעות הדמיית תהודה מגנטית לבבית (CMRI). LVRR הוגדר כירידה מוחלטת ב-LV end-systolic volume index של > 10% משבוע ועד 7 חודשים לאחר האשפוז. בנוסף, החוקרים בדקו את הקשרים בין ה-GV וה-LVRR ובין LVRR לבין היארעות של אירועים קרדיווסקולריים חמורים (MACE; תמותה קרדיווסקולרית, הישנות של תסמונת כלילית חריפה, שבץ שאינו קטלני, ואשפוז על רקע אי ספיקת לב).

מתוצאות החוקרים עולה כי השכיחות של LVRR הייתה 28% (n = 57). MAGE נמצא כמנבא בלתי תלוי ל-LVRR (יחס הסיכויים 0.98; p = 0.002). 20 חולים חוו MACE במהלך תקופת המעקב (חציון, 65 חודשים). ההיארעות של MACE הייתה נמוכה יותר בקרב חולים עם LVRR, לעומת בחולים ללא LVRR (2% לעומת 13%, p = 0.016).

לסיכום, GV מעטה, כפי שנקבע באמצעות CGMS, נקשרה באופן מובהק עם LVRR, מה שעשוי להוביל לפרוגנוזה טובה בקרב החולים. החוקרים קוראים לעריכת מחקרים נוספים במטרה לאשש את החשיבות של GV ל-LVRR בקרב חולים שאובחנו עם STEMI.

מקור:

Hanajima, Y., Iwahashi, N., Kirigaya, J. et al. Prognostic importance of glycemic variability on left ventricular reverse remodeling after the first episode of ST-segment elevation myocardial infarction. Cardiovasc Diabetol 22, 202 (2023). https://doi.org/10.1186/s12933-023-01931-3

נושאים קשורים:  מחקרים,  שונות גליקמית,  אוטם שריר הלב,  אירועים קרדיווסקולריים
תגובות