חדשות

גישה חדשה להערכת הסיכון למחלות קרדיומטבוליות

כלי מחקרי חדש מאפשר להעריך בצורה מדויקת יותר כיצד שינויים באיכות השומן בתזונה משפיעים על פרופיל השומנים בגוף ועל הסיכון למחלות לב וכלי דם וסוכרת

תזונה רווית שומנים (אילוסטרציה)

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature Medicine ביום ו' האחרון מציע גישה חדשנית להערכת הסיכון למחלות קרדיומטבוליות ולהתאמה אישית של תזונה. החוקרים פיתחו כלי חדש, הנקרא ציון רב-ליפידי (MLS), המודד את השינויים ב-45 מטבוליטים שומניים בדם כתוצאה מהחלפת שומן רווי בשומן בלתי רווי בתזונה.

כלי זה מאפשר לחוקרים להעריך בצורה מדויקת יותר כיצד שינויים באיכות השומן בתזונה משפיעים על פרופיל השומנים בגוף, ובתורם על הסיכון למחלות לב וכלי דם וסוכרת. בכך, המחקר מספק בסיס מדעי לפיתוח המלצות תזונתיות מותאמות אישית יותר, המבוססות על תגובת הגוף של כל אדם לשינויים בצריכת השומן.

ההנחיות העדכניות למניעת מחלות קרדיומטבוליות ממליצות להגדיל את צריכת השומן הבלתי רווי בתזונה תוך הפחתת שומנים רוויים. החוקרים השתמשו בנתוני lipidomic מניסוי התערבות תזונתית מבוקר אקראי כדי לבנות ציון ריבוי שומנים (MLS), המסכם את ההשפעות של החלפת שומן רווי בשומן בלתי רווי על 45 ריכוזי מטבוליטים שומנים.

החוקרים התייחסו לנתונים מ-EPIC-Potsdam, שהוא חלק ממחקר גדול יותר הנקרא EPICי(European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), מחקר עוקבה פרוספקטיבי רב-מרכזי באירופה. בקבוצת EPIC-Potsdam, הבדל ב-MLS, המשקף איכות שומן בתזונה טובה יותר, היה קשור לירידה משמעותית בשכיחות של מחלות לב וכלי דם (ירידה של 32%, עם רווח בר-סמך של 95% בין 21% ל-42%) ושל סוכרת מסוג 2 (ירידה של 26%, עם רווח בר-סמך של 95% בין 15% ל-35%).

החוקרים פיתחו גם ציון מפושט יותר, ה-rMLSי(reduced MLS), שהיה בעל מתאם גבוה עם ה-MLS המקורי. במחקר האחיות (Nurses' Health Study), שינויים חיוביים ב-rMLS, המרמזים על שיפור באיכות השומן התזונתי לאורך עשר שנים, היו קשורים לסיכון נמוך יותר לסוכרת (יחס סיכויים לכל סטיית תקן של 0.76; רווח בר סמך 95%: 0.59 עד 0.98).

יתרה מזאת, בניסוי PREDIMED, התערבות של דיאטה ים תיכונית עשירה בשמן זית הפחיתה בעיקר את היארעות הסוכרת בקרב משתתפים עם רמות rMLS לא מיטביות לפני ההתערבות, מה שמרמז על הפרעה במטבוליזם השומנים לפני ההתערבות.

ממצאים אלה מצביעים על כך שהשפעות איכות השומן התזונתי על הליפידום יכולות לתרום להבנה מדויקת יותר ואולי אף לחיזוי של תוצאות בריאותיות של שינויים ספציפיים בשומן תזונתי. מחקר זה מדגיש את הפוטנציאל של שימוש בסמנים ליפידומיים לצורך הערכת סיכון למחלות קרדיומטבוליות והתאמה אישית של המלצות תזונתיות.

תוצאות המחקר תומכות בהנחיות הנוכחיות למניעת מחלות קרדיומטבוליות, הממליצות על הגדלת צריכת השומן הבלתי רווי בתזונה תוך הפחתת השומן הרווי. עם זאת, הן מציעות כי ניתן להשתמש בגישות ליפידומיות מתקדמות כדי לזהות אנשים שעשויים להפיק את התועלת הרבה ביותר משינויים תזונתיים ספציפיים.

נושאים קשורים:  מחלות קרדיומטבוליות,  שומן רווי,  תזונה,  מחקרים
תגובות