במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Pediatric Diabetes, החוקרים שאפו להעריך מגמות של גורמי סיכון קרדיווסקולריים בקרב בני נוער שאובחנו עם סוכרת מתחת לגיל 20, כחלק ממחקר SEARCH for Diabetes in Youth מ-2002 עד 2016.
עוד בעניין דומה
המחקר בוצע באמצעות מודלים של רגרסיה כדי להעריך מגמות לאורך שנה אחת עבור מספר גורמי סיכון קרדיווסקולריים, כולל פרופילי שומנים שונים (כולסטרול כולל, HDL,יLDL, טריגליצרידים, VLDL ו-non-HDL), תפקודי כליות (יחס אלבומין/קריאטינין, ציסטטין C, קריאטינין בסרום וקצב סינון גלומרולרי משוער), z-score עבור לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי, z-score עבור BMI, היקף מותניים ורמות CRP. החוקרים איתרו 4,600 משתתפים עם סוכרת מסוג 1 ו-932 עם סוכרת מסוג 2, תוך התאמה לגורמים כמו גיל באבחון, מין, מוצא אתני ומשך סוכרת.
מתוצאות המחקר עולים שיפורים משמעותיים לאורך זמן בכל גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים לנוער עם סוכרת מסוג 1, למעט מספר תפקודי כליות (ACR > 300, ציסטטין C, קריאטינין בסרום וקצב סינון גלומרולרי משוער) ו-CRP. לעומת זאת, בני נוער עם סוכרת מסוג 2 הראו שיפורים בכולסטרול הכולל, LDL ו-non-HDL, אך חוו החמרה בשיעור הסינון הגלומרולרי המשוער, z-score,יBMI ו-CRP. הבדלים מובהקים במגמות נצפו בין שני סוגי הסוכרת עבור כולסטרול כולל, z-score עבור לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי, z-score ,BMI,יHDL, היקף מותניים ו-CRP.
החוקרים סיכמו כי גורמי סיכון קרדיווסקולריים השתפרו בדרך כלל עם הזמן בנוער עם סוכרת מסוג 1, בעוד שאלו עם סוכרת מסוג 2 הראו מגמות החמרה בגורמי סיכון מסוימים. זה מצביע על צורך במחקר נוסף כדי להבין את המגמות הללו ואת השפעתן הפוטנציאלית על הסיכון למחלות לב וכלי דם ארוכות טווח בנוער עם סוכרת.
מקור: