חדשות

גם בארה"ב: המלצה להפסיק ליטול אספירין למניעת התקף לב ראשוני

פאנל מומחים אמריקאי חזר בו מהמלצתו הקודמת בנושא האספירין מלפני שנתיים. האיגוד הקרדיולוגי בישראל המליץ זאת עוד לפניו

צוות מומחים אמריקני פרסם שלשום (ג') המלצות עדכניות בדבר השימוש באספירין במינון נמוך והדגיש – מה שכבר ידוע לרופאים רבים בישראל – שיש להפסיק לרשום אספירין במינונים של בין 81 ל-100 מ"ג לשם נטילה שגרתית כאמצעי מניעה כנגד סיכון להתקף לב ראשוני או שבץ מוחי ראשוני. במסמך שהכין הצוות שבו המומחים וציינו כי הצטברו עוד עדויות לפיהן הסיכון לדימומים בגלל האספירין גדול מהתועלת האפשרית שיש בו. שנים רבות נחשב האספירין לאמצעי זול מאוד למאבק במחלות לב.

בכך חוזר בו אותו פאנל מומחים מהמלצתו מלפני כשנתיים כאשר צידד בלקיחת האספירין במינון נמוך (Baby Dose) כדי למנוע התפתחות של סרטן המעי הגס. בשעתו המלצה זאת אפילו הוגדרה כפורצת דרך. אבל עתה סבורים אותם מומחים כי על בסיס מידע שהתקבל מאז עלו שאלות בנוגע ליתרונות הטיפול המונע הזה לסרטן, ודרוש מידע נוסף בעניין.

בהקשר לשינוי שחל בהמלצה קודמת שכוונה לבני 60 ומעלה הנמצאים בסיכון למחלה קרדיווסקולרית והוצע להתייעץ תחילה עם הרופא המטפל כדי להחליט אם בכלל יש ליטול אספירין במינון נמוך – כעת אותם מומחים סבורים שעל המטופלים להימנע בכלל מלהתחיל את הטיפול באספירין כאמצעי מניעתי, מחשש לדימום מסכן חיים.

האספירין יכול למנוע היווצרות קריש דם, אך מחקרים עדכניים יותר העלו חשש כי נטילה יומיומית וקבועה שלו מעלה דווקא את הסיכון לדימום, במיוחד במערכת העיכול ובמוח. סיכון זה עולה עם הגיל. לפיכך הגיעו המומחים למסקנה שהטיפול הזה גרם ליותר דימומים מסוכנים, מאשר מנע מחלת לב.

עבור בני 59-40 הנמצאים בסיכון ההמלצה עתה היא שיש להתייעץ תחילה עם הרופא המטפל בעניין הזה. נמצאים בסיכון מוגבר למחלת לב הם בין היתר מי שסובל מלחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה או השמנה קיצונית.

הפאנל הדגיש: "אין יותר הנחיה כללית לפיה כל מי שנמצא בסיכון עתידי למחלת לב צריך לקחת אספירין, גם אם לא היה לו התקף לב". עם זאת: מי שכבר נוטל אספירין על בסיס יומי מניעתי לא צריך להפסיק זאת מבלי לדבר תחילה עם הרופא המטפל (רופא משפחה או קרדיולוג) – ובעיקר לא אלו שכבר עברו התקף לב או שבץ ראשוניים.

בפאנל נמצאים 16 מומחים והצוות מכונה "כוח משימה למניעת מחלות" – US Preventive Services Task Force (USPSTF) והוא מונה כגוף חיצוני-מייעץ לסוכנות הפדרלית למחקרי בריאות. ההמלצות שגובשו עדיין אינן סופיות – ועד 8 בנובמבר מוזמנים רופאים להעביר אליו את ההערות שלהם.

יש לציין: ההמלצות לנטילת אספירין צומצמו כבר לפני כשנתיים על ידי האיגוד הקרדיולוגי ואגודת הלב בארה"ב. הם הודיעו אז כי יש להתחיל לרשום אספירין באופן סלקטיבי בלבד לבני 40-70 שלא עברו התקף לב או שבץ. כן קבעו שאין לתת אספירין למניעה באופן כללי, אלא רק מדי פעם בפעם. המלצות אלו עברו עתה שינוי שבמרכזן ההמלצה להפסיק בכלל לתת אספירין לבני 60 ויותר.

בישראל גישה זאת כבר מופעלת ומוקדם הרבה יותר מאשר בארה"ב לאחר שכבר לפני שנה פורסמו מחקרים גדולים שמצאו כי אספירין כתכשיר מניעתי – לא יעיל. בהתייחסו לכך צוטט ב"הארץ" פרופ' עמית שגב מנהל המערך הקרדיולוגיה בשיבא: "ישראל מקדימה את ארה"ב בנוגע להמלצות אלו. באירופה הן יושמו מיד והאיגוד הקרדיולוגי הישראלי עובד לפי הנחיות האיגוד האירופי. אולם למרות זאת לא כל הרופאים בישראל מיישמים את ההנחיה החדשה ועדיין יש מטופלים בריאים שנוטלים אספירין באופן שגרתי למטרת מניעה ראשונית. ההמלצות לא חלות על מניעה משנית של המחלה, עבור מי שאצלו מחלת לב קיימת כמו עבר התקף לב, ניתוח מעקפים, אירוע מוחי או שיש לו סתימות קשות בכלי הדם ברגליים. אלו לוקחים אספירין – ואסור להם להפסיק נטילתו".

לקריאה נוספת

נושאים קשורים:  אספירין,  התקף לב ראשוני,  התקף לב,  פרופ' עמית שגב
תגובות
07.11.2021, 22:24

קרדיט: בחוברת ההנחיות לרפואה מונעת, פרופ' חוה טבנקין ואמנון להד, מומחי רפואת המשפחה, המליצו להיזהר ממתן אספירין למניעה ראשונית עוד ב-2013.